Agrument / Divja misel kiselkastega okusa. Dnevna doza sezonskih in osvežilnih natipkov. Vsi naši izdelki so sveži, pripravljeni po lastni recepturi in ne vsebujejo €-jev.

"Umetnost dogovora" brez ZDA

Alec Perkins / Wikimedia
15. 7. 2019
Skopiraj povezavo!

Medtem ko se Trump gre trgovinske vojne in izstopa iz globalnih sporazumov, se drugje po svetu dogajajo največji prostorgovinski dogovori v zgodovini.

Karavano vodita EU in Japonska, ki sta v začetku leta vstopili v največji trgovinski sporazum na svetu, lani pa se je po propadu čezpacifiškega sporazuma (TPP) uspešno uveljavil CPTPP, kjer je vodilno vlogo po izstopu ZDA prevzela prav Japonska. Poleg tega je EU nedavno dorekla trgovinski sporazum z južnoameriško skupino držav Mercosur.

Prostotrgovinsko sodelovanje manjša odvisnost držav od ZDA, prav tako pa je pozitivno, da nekateri novejši sporazumi opuščajo sporne določbe, kot je vzpostavitev mednarodnih trgovinskih razsodišč. Vendar prosta trgovina še vedno ogroža okolje, delavce in demokracijo. Prav sporazum z Mercosurjem - zaradi brazilskega predsednika Bolsanara - kritizirajo okoljevarstveniki, Italija pa se je marca pridružila kitajskemu projektu svilna pot, kjer je poleg kršitev človekovih pravic sporna še "dolžniška past" do Kitajske.