Agrument / Divja misel kiselkastega okusa. Dnevna doza sezonskih in osvežilnih natipkov. Vsi naši izdelki so sveži, pripravljeni po lastni recepturi in ne vsebujejo €-jev.

Mesto mrtvih

Civa61 / Wikimedia Commons
15. 11. 2018
Skopiraj povezavo!

Italijanski jug je tradicionalno manj razvit od severnega dela države. Zaradi velike brezposelnosti na jugu in boljših možnosti za zaposlitev na severu, so migracije znotraj Italije nekaj povsem normalnega. Dolgo časa je temu trendu kljubovalo sicilijansko mesto Gela, ki težav z brezposelnostjo ni imelo zaradi nahajališča nafte v bližini mesta.

V "dobrih časih" je bilo v obratu, kjer so črpali in predelovali nafto, zaposlenih 10000 ljudi. Ta umazana industrija pa je tako onesnažila okolico, da se je število obolelih za rakom in otrok s prirojenimi težavam skokovito povečalo. Zaradi številnih smrti je celo zmanjkalo prostora na pokopališču, zato so oblasti zgradile mesto mrtvih, kjer so grobovi postavljeni v objekte podobne hišam.

Podjetje, ki je upravljalo z rafinerijo, ni ustrezalo okoljskim standardom, zato odgovornim danes grozi do 12 let zapora. To je še en žalosten primer reaktivnega kaznovanja namesto proaktivnega delovanja, posledice pa bodo čutile še generacije za nami.