Agrument / Divja misel kiselkastega okusa. Dnevna doza sezonskih in osvežilnih natipkov. Vsi naši izdelki so sveži, pripravljeni po lastni recepturi in ne vsebujejo €-jev.

Povratna zanka sovraštva

Danes je nov dan
15. 1. 2019
Skopiraj povezavo!

Včeraj preminuli župan Gdanska Adamowicz je nova žrtev sovražne klime v Trdnjavi Evropi. Adamowicza smo lani spoznali tudi sami, ko smo gostovali v Gdansku. Ni naključje, da so naši varšavski kolegi konferenco organizirali ravno tam: gre za najbolj svobodno mesto v najbolj konzervativni evropski državi. Adamowicz je bil glasen borec za transparentnost, pravice LGBTQ+ skupnosti, enakopravnost in pomoč beguncem.

Poljski mediji hitijo razlagati, da je bil morilec duševno moten, pač stari znanec policije, ki je zaradi ropa že sedel v zaporu - da torej umor nima nič z družbenim kontekstom. Še Breivika so mediji najprej prikazovali kot neuravnovešenega norčka in ne kot desničarskega skrajneža - kot da sta verska in etnična pripadnost storilca pomembni samo, ko gre za muslimane.

Morilčev FB profil je bil izpraznjen kmalu po umoru, zato je nemogoče dokazati, da je spletno sovraštvo vplivalo nanj, je pa pomenljivo, da so radikalni desničarji izkoristili napad za nadaljnje širjenje sovraštva.