Soglašam z uporabo piškotkov

Kakšen je pa tvoj teroristični indeks?

14. 7. 2017

Skopiraj povezavo!

Lani se je vsako minuto zgodilo 20 prisilnih migracij. Več kot pol milijona beguncev se je vrnilo v države izvora, največ v Afganistan. Največ prisilnih migracij je bilo iz Sirije, na drugem mestu pa je Kolumbija, katere prebivalci so večinoma ostali znotraj državnih meja. Največ beguncev pa je sprejela Uganda.

V poročilu Agencije ZN za begunce smo priča statističnim prerezom begunskih tokov, saj “humanitarna pomoč gradi na podatkih”. Hrbtna plat pomoči pa je nadzor: IBM naj bi razvil programsko opremo, ki z algoritmi ureja veliko podatkovje (big data) in identificira tiste prosilce za azil, ki naj bi bili bolj verjetno teroristi. Tisti z močjo zakrivajo svoje mehanizme delovanja, zato o kriterijih razvrščanja lahko le ugibamo.

Lahko pa se ozremo v preteklost, v leto 1933, ko je hčerinska družba podjetja IBM tehnologijo Hollerithovih kartic uporabila za učinkovitejše deportacije tistih, ki jih je sistem prepoznal za nevredne življenja. Ste se kdaj vprašali, kdo je sestavil sistem oštevilčevanja zapornikov?

Naroči se na objave!

Želim, da mi sveže spisan agrument vsak delovni dan dostavite na spodnji mejl:

Naroči!

HVALA!

Osveži formo
RSS

Naše morje

13. 7. 2017

Skopiraj povezavo!

Kakšne posledice naj bi odločitev arbitražnega sodišča imela za običajnega prebivalca Slovenije ali Hrvaške, ni najbolj jasno. Veliko večje posledice za oboje lahko prinese odločitev hrvaškega parlamenta o sprejetju zelo vprašljivega osnutka zakona o koncesijah - en dan po arbitražni odločitvi, daleč od oči javnosti.

Daleč od oči javnosti, brez sodelovanja lokalnih skupnosti in ostalih zainteresiranih, naj bi po tem zakonu dodeljevali koncesije za naravne vire, med njimi tudi za morje, plaže in drugo iz pomorske domene.

Slovenski turisti gotovo ne bodo ravno navdušeni nad privatnimi plažami, saj že sedaj na Jadranu zapravijo najmanj. Razvojna politika otokov, vodena predvsem s strani (tuje) želje po dobičku, pa bo še posebej prizadela lokalno otočno prebivalstvo. Temu se upirajo pri Gibanju otokov, solidarnostni mreži otočanov in ljubiteljev otokov, ki nas opominja, da moramo proti kapitalu nastopiti skupaj.

Nepotizem se zgodi

12. 7. 2017

Skopiraj povezavo!

Pred kratkim je izjavila, da kljub svoji vlogi v Beli hiši poskuša ostati zunaj politike, a vikend v Hamburgu je Ivanka Trump preživela precej politično. Za zastopanje Trumpa na zasedanju G20 je ameriška prva hči prejela precej kritik, a v svetu, kjer bogastvo šteje kot kvalifikacija, se nepotizem pač zgodi.

Iz dneva v dan lahko spremljamo, kako se kaotične poteze Trumpove administracije normalizirajo, zato ni čudno, če nadomeščanje predsednika, ki bi se v katerem koli drugem primeru zdelo nedopustno, vidimo z olajšanjem - bolje se nam zdi, da na zasedanju sedi kdorkoli drug. Ivanka, Trumpova desna roka, od samega začetka igra vlogo glasu razuma, to pa ji je (skupaj z ubogo Melanio) prineslo tudi višjo javno naklonjenost kot očetu. Ivankine "premišljene besede" in Trumpova nenavadna naklonjenost hčeri dajejo pomirjajoč vtis, da ima ta vpliv na očetova dejanja, a ta vtis je zavajujoč

Pri spremljanju Trumpove desne roke v akciji gre tako pravzaprav za test, kako daleč od drevesa lahko pade jabolko – oz. ali lahko Ivanka Trump doseže karkoli, kar ne bo koristilo le njej?