Agrument / Divja misel kiselkastega okusa. Dnevna doza sezonskih in osvežilnih natipkov. Vsi naši izdelki so sveži, pripravljeni po lastni recepturi in ne vsebujejo €-jev.

Atlantida 21. stoletja

Nasa / Wikimedia
14. 1. 2019
Skopiraj povezavo!

Ena od ključnih posledic podnebnih sprememb je hitro naraščanje morske gladine. Še pred četrt stoletja je gladina Sredozemskega morja letno naraščala za 1,8 milimetra, danes pa že za več kot 3,2 mm. Po oceni Združenih narodov naj bi gladina morja do leta 2050 narasla tudi do 68 centimetrov.

Med državami, ki so najbolj na udaru, je Egipt. Aleksandrija, petmilijonsko mesto na severu države, se potaplja. Že minimalen dvig morske gladine ogroža mesto, ovira možnosti razvoja turizma, povzroča škodo kmetijstvu in onemogoča zajetje čiste pitne vode. To naj bi Egipt stalo več kot 30 milijard dolarjev.

S podobnimi težavami se ukvarjajo tudi v nekaterih drugih afriških državah. V Tanzaniji za škodo, ki jo povzročijo poplave, letno namenijo 2, v Nigeriji pa 10 milijard dolarjev. V kolikor ne spremenimo našega odnosa do okolja, se bodo stroški le večali, prav tako pa tudi število žrtev podnebnih sprememb. Zgolj leta 2018 so okoljske katastrofe samo v Afriki prizadele več kot 2 milijona ljudi.