Agrument / Divja misel kiselkastega okusa. Dnevna doza sezonskih in osvežilnih natipkov. Vsi naši izdelki so sveži, pripravljeni po lastni recepturi in ne vsebujejo €-jev.

Propagandna pravljica

demokracija.si
12. 10. 2018
Skopiraj povezavo!

Razpis tednika Demokracija avtorje poziva, da spišejo “domoljubno pravljico”, ki naj med drugim “obravnava nevarnosti, ki jih prinašajo multitikulturalizem in ilegalne migracije”. Pri tem celo dajo piscem nekaj idej: uporabijo lahko obstoječe junake (“Kekec gre na Kolpo branit mejo”) ali poosebljene živali, kjer “vsiljivce oziroma negativce [predstavlja] tujerodna invazivna vrsta”. Ta poskus indoktrinacije najmlajših proti “državnim sovražnikom” zveni kot parodija idej slovenske desnice – le da si takih absurdnosti preprosto ni mogoče izmisliti.

Ko je Društvo slovenskih pisateljev v javnem pismu razpis označilo kot nedopusten, se je urednik Demokracije Jože Biščak odzval z mnenjem, da protest razkriva “neustavljivo željo levičarskih aktivistov, ki si želijo regulirati vse plati človekovega življenja”. Morda je pri tem pozabil, da spodbujanje nestrpnosti regulira že ustava – ali pa mu je malo mar, saj za izdajo pravljice s tako vsebino pri nas verjetno ne bo kazensko preganjan.