Agrument / Divja misel kiselkastega okusa. Dnevna doza sezonskih in osvežilnih natipkov. Vsi naši izdelki so sveži, pripravljeni po lastni recepturi in ne vsebujejo €-jev.

Za človeka s kladivom je vse videti kot žebelj

Pxhere
11. 2. 2019
Skopiraj povezavo!

Ruska propaganda v obliki lažnih profilov in čez noč vzniklih spletnih medijev globoko preveva medijski prostor na območju tako rekoč vseh držav bivše Sovjetske zveze. A kremeljski propagandni stroj v kombinaciji z občutljivim zgodovinskim spominom in rusko prisotnostjo v Ukrajini žal deluje kot voda na mlin temnim, nazadnjaškim litovskim silam.

Tamkajšnja vlada pod taktirko lokalne ljudske (kmečke) stranke rusko propagando namreč izkorišča podobno kot bivša Cerarjeva vlada begunce: kot izgovor za vsakršen represivni ukrep. Lansko jesen je litovsko obrambno ministrstvo najavilo rešitev, ki s pomočjo strojne inteligence sporne vsebine prepozna in označi kot "lažne". Kako delujejo algoritmi, javnosti pod pretvezo varnosti niso pokazali.

Zdaj nameravajo prepovedati poročanje, ki "vpliva na zgodovinski spomin in ruši zaupanje v državne institucije." Dikcija je tako široka, da lahko obsega vse, kar ne ustreza oblasti. Medijski svobodi v Litvi se slabo piše. Je Kremlju v bistvu uspelo?