Agrument / Divja misel kiselkastega okusa. Dnevna doza sezonskih in osvežilnih natipkov. Vsi naši izdelki so sveži, pripravljeni po lastni recepturi in ne vsebujejo €-jev.

Kaj pa soja?

rawpixel.com / Pexels
11. 12. 2018
Skopiraj povezavo!

Poraba soje v zadnjih letih narašča. V Avstraliji kar 60 % prehrambenih izdelkov v trgovinah vsebuje sojo. Sojini izdelki so lahko narejeni iz lokalno in ekološko pridelane rastline, lahko pa gre za uvoženo in gensko spremenjeno surovino.

Eden od razlogov, da se soja uvršča med najpogostejše pridelke na svetu, je njena raba za krmo v živinoreji, potreba po obdelovalnih površinah pa je razlog, da jo povezujemo s posekom gozdov in krčenjem pragozda.

Vegetarijanci in vegani sojo uporabljajo kot nadomestek za meso. Proizvodnja govejega zrezka ustvari tridesetkrat toliko izpustov in porabi petnajstkrat več vode kot proizvodnja enake količine tofuja. Kljub temu ne smemo pozabiti, da je soja, ki se znajde na našem krožniku, pogosto produkt problematične živilske industrije. Na koncu se tako pri sojinem kot govejem zrezku izkaže, da je ključno, kateri kmet ga je pridelal - pretiravati pa ne gre z nobenim od nijiju, najsibo zaradi potencialnih karcinogenih ali pač hormonskih učinkov.