Agrument / Divja misel kiselkastega okusa. Dnevna doza sezonskih in osvežilnih natipkov. Vsi naši izdelki so sveži, pripravljeni po lastni recepturi in ne vsebujejo €-jev.

Kapitalizem ubija

Gratisography / Pexels
10. 4. 2017
Skopiraj povezavo!

Nedavna ameriška raziskava je pokazala, da so bolnišnične okužbe pogostejše v bolnišnicah, ki čiščenje urejajo preko zunanjih izvajalcev. Po podatkih iz Velike Britanije je pojavnost okužb z MRSA skoraj 50 odstotkov manjša v bolnišnicah, ki neposredno zaposlujejo čistilno osebje. Očitno je torej, da imajo vsi zaposleni vpliv na medicinsko oskrbo in dobrobit pacientov.

Ravno zato je problematično, da bolnišnice čistilne usluge velikokrat vidijo le kot strošek in postransko dejavnost, kar jih dela prve v vrsti za "outsourcing". Tudi slovenske javne zdravstvene ustanove veselo najemajo zunanje izvajalce za storitve čiščenja. Primeri neustreznega izvajanja uslug so individualizirani in prikazani kot problem čistilnih servisov.

In vendar, problem je v zdravstvenih ustanovah, ki imajo predvsem finančne interese. In v neoliberalni ideologiji, ki nam pravi, da gre za nepomemben in lahko zamenljiv kader. Se pa, vsaj v javnem sektorju, da tudi drugače.