Agrument / Divja misel kiselkastega okusa. Dnevna doza sezonskih in osvežilnih natipkov. Vsi naši izdelki so sveži, pripravljeni po lastni recepturi in ne vsebujejo €-jev.

Bistvo je očem nevidno

S Pakhrin / Wikimedia Commons
10. 12. 2018
Skopiraj povezavo!

Da je oko zahodnjaške družbe iz dneva v dan bolj kritično in da lepota postaja vse manj relativna, ni nič novega. Je pa informacija, da lepotno tekmovanje spremljata več kot dve milijardi populacije, dokaj zastrašujoča. 

Tekma iskanja nedosegljivega ideala je postala predmet vala kritik že pred petimi desetletji. Tekmovanje Miss America so leta 1968 npr. zaznamovale aktivistke, ki so zavračale objektivizacijo, seksizem, problematizirale so nemogoče standarde in obsojale fantazmo Marija-prostitutka, po kateri naj bi bila ženska hkrati svetnica in razvratnica. 

Pol stoletja kasneje se mediji in navdušenci na družbenih omrežjih še vedno ukvarjajo z lepotnimi tekmovanji. Občasna politična sporočila in misice, ki prestopijo nujno politično nevtralnost, ne ponujajo subverzivnega potenciala, pač pa medijem ponujajo priložnost še za nujni kritični odstavek ali dva, kar pomeni, da lahko deklice še vedno sanjajo, da bi nekoč postale Miss sveta, #metoo in podobne kampanje gor ali dol.