Agrument / Divja misel kiselkastega okusa. Dnevna doza sezonskih in osvežilnih natipkov. Vsi naši izdelki so sveži, pripravljeni po lastni recepturi in ne vsebujejo €-jev.

Sistemske nepravilnosti na trgu dela

Skitterphoto / Pexels
1. 3. 2019
Skopiraj povezavo!

Pred dnevi je Val 202 objavil izpoved dveh tujih delavcev, ki sta bila zaposlena pri enem večjih slovenskih delodajalcev. Oba opisujeta težak delovnik z veliko nadurami ter precejšnje težave ob poskusu menjave delodajalca. Zaposlitvene pogodbe s tujci namreč pogosto vsebujejo določilo, ki predvideva poplačilo različnih stroškov za nazaj, če delavec najde drugo delo. 

Zgodba nas opominja na izrazito dualnost slovenskega trga dela. Delodajalci morajo po zakonu spoštovati številne omejitve, ki varujejo delavce, vendar sistem omogoča obvod. Podjetja lahko najamejo tujega delavca, ki ima sicer na papirju podobne pravice kot slovenski. Hudič tiči v podrobnostih. Tuji delavci morajo pri delodajalcu delati vsaj 1 leto, na mizi pa so že bili predlogi, da se obdobje podaljša na 5 let. Tujci imajo zato pogosto slabše ali celo (smrtno) nevarne delovne pogoje, delodajalci pa jih z veseljem zaposlujejo

Razmerja lahko spremeni zgolj zakonodaja, do takrat pa bodo žal sledile številne podobne izpovedi.