Agrument / Divja misel kiselkastega okusa. Dnevna doza sezonskih in osvežilnih natipkov. Vsi naši izdelki so sveži, pripravljeni po lastni recepturi in ne vsebujejo €-jev.

Stanovanjska loterija

Husond / Wikipedia
1. 10. 2018
Skopiraj povezavo!

Prejšnji teden so z žrebom na ljubljanskem Javnem stanovanjskem skladu določili 30 mladih, ki bodo postali najemniki občinskih neprofitnih stanovanj. Trideset nepremičnin nikakor ne rešuje stanovanjske problematike v Ljubljani, so pa organizatorji z loterijo natančno "zadeli" občutke mnogih, ki iščejo dom v prestolnici.

Samo v zadnjem letu se je povprečna cena kvadratnega metra dvignila za skoraj 1000 €; to pa je tako ali tako relevantno samo za kreditno sposobne, kar večina mladih, ujetih v prekarnih delovnih razmerjih, ni. Absurdno visoke so tudi najemnine, pomanjkanje najemnih stanovanj in visoko povpraševanje pa postavljata vso moč v najemnem razmerju v roke najemodajalca.

Airbnb in Booking, ki manjšata število dostopnih stanovanj, sta vsekakor del problema, zato pozdravljamo poostren nadzor Geodetske uprave nad nepremičninami, ki se oddajajo v turistični najem. Vendar boljši nadzor potrebujemo na celotnem trgu nepremičnin, predvsem pa manjka - državna stanovanjska politika!