Agrument / Divja misel kiselkastega okusa. Dnevna doza sezonskih in osvežilnih natipkov. Vsi naši izdelki so sveži, pripravljeni po lastni recepturi in ne vsebujejo €-jev.

Novo leto, novi časi?

PS12r / Wikimedia
1. 1. 2019
Skopiraj povezavo!

Leto 2018 je bilo leto delavskih bojev. Poglejmo nekaj primerov.

Poslanci so na predlog Levice dvignili minimalno plačo in za prihodnja leta uvedli nov mehanizem izračunavanja, ki bo vsaj nekoliko ublažil problem (pre)revnih zaposlenih. Izboljšanje delovnih pogojev si lahko obetajo tudi nekateri delavci. Konec leta je Delovno sodišče odločilo, da delavci ne smejo biti redno zaposleni preko študentskega dela. Gre za pomembno zmago sindikalnega organiziranja prekarnih delavcev. Tudi po svetu je prišlo do precejšnjih sprememb. Protestniki v Franciji so dosegli, da je vlada umaknila ukrepe, ki so imeli disproporcionalne učinke na revne segmente populacije.

Vsi opisani primeri imajo skupni imenovalec, in sicer sporočilo, da boljši jutri ne pride sam od sebe, ampak je vedno rezultat boja. S kolektivnim organiziranjem v političnih strankah, sindikatih ali spontanih protestih je možno doseči veliko. Naj bo to v novem letu motivacija za nove boje in nove male in velike zmage!